Εταιρικά νέα ◦ 31—01—2019
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑγροWeek: ο πρόεδρος της NEUROPUBLIC σε εκπομπή της ΕΡΤ3

Εταιρικά νέα ◦ 31—01—2019

Ευφυής Γεωργία – Το μέλλον των αγροτών” ήταν ο τίτλος και το θέμα της εκπομπής ΑγροWeek που προβλήθηκε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου από την ΕΡΤ3. Στην εκπομπή ήταν καλεσμένοικαι είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους, ο Πρόεδρος της NEUROPUBLIC κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Καινοτομίας και Πρόεδρος της Αειφορικής Α.Ε. κ. Παναγιώτης Κακαφίκας.

Η ανάγκη για εξέλιξη από τη γεωργία ακριβείας στην ευφυή γεωργία

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος μίλησε στην εκπομπή για την ανάγκη που οδήγησε στην εξέλιξη της γεωργίας ακριβείας στην ευφυή γεωργία,  που βρίσκει εφαρμογή σε χώρες όπως η Ελλάδα με μικρότερο γεωργικό κλήρο, πολυκαλλιέργειες κλπ., και δήλωσε ότι πλέον η Ελλάδα έχει στον τομέα αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος εξήγησε στη συνέχεια το πώς η ευφυής γεωργία αναδεικνύει το ρόλο του γεωπόνου και του παραγωγού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην δική τους εμπειρία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος για τους συμβούλους γεωπόνους, οι οποίοι μέσω της ευφυούς γεωργίας αναλαμβάνουν πλέον πιο ουσιαστικά τον επιστημονικό ρόλο που βασίζεται στη συλλογή και την ερμηνεία δεδομένων αλλά πρέπει και να καθοδηγήσουν στην κατεύθυνση αυτή και τους παραγωγούς.

Η ευφυής γεωργία, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, επιτρέπει να βελτιστοποιούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται κάθε μέρα στο χωράφι

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από την υιοθέτηση της ευφυούς γεωργίας, μέσα από τον εξορθολογισμό της εφαρμογής εισροών και την βέλτιστη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, ενώ μίλησε και για τον κεντρικό ρόλο της ευφυούς γεωργίας και της ψηφιοποίησης της γεωργίας γενικότερα, στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020.

Τα οφέλη για τους παραγωγούς

Από την πλευρά του ο κ. Κακαφίκας, με το ρόλο του γεωπόνου-συμβούλου ευφυούς γεωργίας, επισήμανε ότι μέσω της ευφυούς γεωργίας επιτυγχάνεται καλύτερη αξιοποίηση των εισροών, καλύτερη ποιότητα προϊόντων και προστιθέμενη αξία στην παραγωγή, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση του κέρδους του παραγωγού.

Επίσης εξήγησε το πώς η ευφυής γεωργία έρχεται να υποστηρίξει τα υπάρχοντα συστήματα και πρότυπα ποιότητας, διευκολύνοντας μέσα από την ψηφιοποίηση της παραγωγής την ποσοτικοποίηση διαφόρων παραμέτρων που απαιτούν τα συστήματα αυτά.

Το κόστος υιοθέτησης ενός συστήματος ευφυούς γεωργίας

Οι δύο ομιλητές μίλησαν και για το κόστος υιοθέτησης ενός συστήματος ευφυούς γεωργίας. Σύμφωνα με τους ομιλητές το κόστος αυτό είναι προσιτό ακόμη και για μικροκαλλιεργητές, που αποτελούν την πλειοψηφία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., συγκρινόμενο με το επενδυτικό κόστος σε τεχνολογικό εξοπλισμό που καλείται να κάνει ένας παραγωγός επιλέγοντας άλλα συστήματα. Τόνισαν δε πώς το κόστος για την υιοθέτηση ενός συστήματος ευφυούς γεωργίας καλύπτεται από την τελική υπεραξία που αποκτά η παραγωγή τους.

Η ευφυής γεωργία παρέχει τα εργαλεία μέτρησης των παραμέτρων που δεν μπορούν να αντιληφθούν με τα μάτια τους ο αγρότης και ο γεωπόνος

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο παραγωγός κ. Ευάγγελος Αραμπατζής μίλησε για το πώς η ευφυής γεωργία βοηθά τον παραγωγό να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες της καλλιέργειάς του και να βελτιώσει την παραγωγή του. Επίσης αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι για έναν εξαγωγικό αγροτικό συνεταιρισμό το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής, καθώς αποτελεί βασικό κριτήριο για τους αγοραστές του εξωτερικού και κατά συνέπεια “εξαγωγικό διαβατήριο” για τις αγορές αυτές.

Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε θέματα ευφυούς γεωργίας και ανοίγει το δρόμο και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκπομπή ΑγροWeek μέσω του ΕΡΤ WebTV.