Εταιρικά νέα ◦ 19—01—2022
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι σταθμοί του gaiasense της NEUROPUBLIC καταγράφουν τον απόηχο της έκρηξης του ηφαιστείου στην Τόνγκα

Εταιρικά νέα ◦ 19—01—2022

Πώς η έκρηξη ενός ηφαιστείου στον νότιο Ειρηνικό δημιούργησε μεταβολές στην ατμοσφαιρική πίεση της Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με το φαινόμενο της πεταλούδας που διατύπωσε πρώτος ο μετεωρολόγος Έντουαρντ Λόρεντζ, «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα». Μια διαπίστωση που βρέθηκε και πάλι στην επικαιρότητα πριν μερικές ημέρες, μετά την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χαπάι, που βρίσκεται σε απόσταση 65 σχεδόν χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Τόνγκα, Νουκουαλόφα. Και αυτό γιατί η εν λόγω έκρηξη, παρότι στη νότια πλευρά του Ειρηνικού, έφτασε να επηρεάσει την ατμοσφαιρική πίεση της χώρας μας!

Μάλιστα, το φαινόμενο έγινε αντιληπτό και από αρκετούς αγρομετεωρολογικούς σταθμούς του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC, από την Κρήτη μέχρι την Πιερία και την Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, το ωστικό κύμα από την έκρηξη που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου και κινούνταν με ταχύτητα περίπου 1.300 χιλιομέτρων την ώρα, «έφτασε» στην Ελλάδα το Σάββατο 15 του μήνα, οπότε έγινε και η μέτρηση.

Σύμφωνα με τον ατμοσφαιρικό φυσικό-μετεωρολόγο Δρ. Κωνσταντίνο Τσαρπαλή, «οι μετεωρολογικοί σταθμοί διαφόρων υπηρεσιών, όπως και οι αγρομετεωρολογικοί σταθμοί του gaiasense, κατέγραψαν το Σάββατο 15 Ιανουαρίου το βράδυ μια απότομη μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης –η οποία ισορρόπησε σε λίγη ώρα– που είναι ακριβώς το αποτύπωμα του ωστικού κύματος. Λόγω της έντασης της έκρηξης, η μεταβολή της πίεσης μεταφέρθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά».

Τι σημαίνει στην ουσία το φαινόμενο αυτό; Ο Δρ. Τσαρπαλής είναι καθησυχαστικός. «Υπήρξαν κάποιες νεφώσεις στον ελλαδικό χώρο, αλλά όχι κάτι το σημαντικό», σημειώνει.

Η υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία της καθημερινότητας

H καταγραφή μιας ηφαιστειακής έκρηξης στην άλλη, κυριολεκτικά, άκρη του πλανήτη, αποδεικνύει ότι στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης, ο κόσμος μας είναι πιο «συνδεδεμένος» από ποτέ. Και φαινόμενα που παλαιότερα θα περνούσαν απαρατήρητα, πλέον αποτυπώνονται με εξαιρετική ακρίβεια.

Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από παρόμοιες μετρήσεις; Αν κάτι μας μαθαίνει η καταγραφή τέτοιων φαινομένων από σταθμούς όπως αυτοί του συστήματος gaiasense, είναι ότι σήμερα πολλά γεγονότα μπορούν να προβλεφθούν –από το παλιρροϊκό κύμα που ακολουθεί έναν σεισμό ή την έκρηξη ηφαιστείου μέχρι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την αγροτική παραγωγή.

Και μπορεί η ελάχιστη μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης να μην έχει επιπτώσεις για τον Έλληνα αγρότη, η εξειδικευμένη, ωστόσο, πρόγνωση του καιρού είναι ζωτικής σημασίας. Με δυο λόγια, η εξέλιξη και, συγκεκριμένα, η ευφυής γεωργία μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για έναν παραγωγό και να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας μικρότερης συγκομιδής και μιας χαμένης σοδειάς.