Εταιρικά νέα ◦ 04—02—2019
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το μέλλον της κτηνοτροφίας περνά μέσα από την ψηφιοποίηση

Εταιρικά νέα ◦ 04—02—2019

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων “Αιμίλιος Ριάδης” της ΔΕΘ

Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην 11η Διεθνή Έκθεση Zootechnia 2019, η NEUROPUBLIC σε συνεργασία με τη GAIA Επιχειρείν πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο “Ελληνική Κτηνοτροφία – Η κατάσταση σήμερα, οι προκλήσεις & οι προοπτικές του αύριο”.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αλλά και θα αντιμετωπίσει ο τομέας στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κτηνοτρόφοι / ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων, γεωργικοί σύμβουλοι και άλλοι φορείς του κτηνοτροφικού τομέα, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα μέσα που είναι στη διάθεση του κτηνοτροφικού τομέα όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό του και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στο άμεσο μέλλον.

Ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αγροτικής Καινοτομίας κ. Νίκος Στουπής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)  κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, στελέχη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και γεωργικοί σύμβουλοι.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και η συμπίεση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος, οι ελληνοποιήσεις των κτηνοτροφικών προϊόντων κλπ.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν διαθέσιμα για τους κτηνοτρόφους χρηματοδοτικά εργαλεία και θέματα που σχετίζονται με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Το Δεύτερο μέρος της εκδήλωσης

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης εστίασε στην ευφυή κτηνοτροφία, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μετασχηματιστεί ο κτηνοτροφικός τομέας στην Ελλάδα μέσα από το συνδυασμό νέων τεχνολογιών και τις νέου τύπου γεωργικές συμβουλές.

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκαν ψηφιακά εργαλεία για τη διαχείριση μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης – ανεξαρτήτως μεγέθους και προσανατολισμού – αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η ευφυής συμβουλευτική μπορεί να υποστηρίξει τους κτηνοτρόφους.

Νέα ΚΑΠ – ανάγκη ψηφιοποίησης

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αναφορές στην ανάγκη ψηφιοποίησης του κτηνοτροφικού τομέα στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020, και στην ορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων, μέσα από το πρίσμα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Ήταν μία ακόμη εκδήλωση της NEUROPUBLIC που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το ενδιαφέρον του κοινού για την ψηφιοποίηση της κτηνοτροφίας ήταν έκδηλο. Μέσα από τα ερωτήματα και τις συζητήσεις που έγιναν τόσο κατά  τη διάρκεια όσο και μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, έγινε σαφές το πόσο απασχολεί η ευφυής κτηνοτροφία τους παραγωγούς κτηνοτρόφους αλλά και τους γεωργικούς συμβούλους που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την ευφυή συμβουλευτική και στο χώρο της κτηνοτροφίας.