Εταιρικά νέα ◦ 25—04—2023
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τώρα, οι πράσινες ενισχύσεις έρχονται στο χέρι του αγρότη με το gaiasense app!

Εταιρικά νέα ◦ 25—04—2023

Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απασχολούν σοβαρά την ΕΕ και τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, η οποία έχει θέσει συγκεκριμένους «πράσινους» στόχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης των παραγωγών, τα «Οικολογικά Προγράμματα» (eco-schemes), το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το γνωστό από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ως «πρασίνισμα».

 

Τι είναι τα Οικολογικά Προγράμματα

Προκειμένου ο παραγωγός να λάβει μιια επιπλέον «πράσινη» ενίσχυση, θα πρέπει να εφαρμόσει στο χωράφι του πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα. Οι πρακτικές αυτές είναι συγκεκριμένες και περιγράφονται στο εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις ως «Οικολογικά Προγράμματα». Κάθε παραγωγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ των διαθέσιμων πρακτικών – Οικολογικών Προγραμμάτων, προκειμένου να είναι επιλέξιμος για αυτή την επιπλέον «πράσινη» ενίσχυση.

 

Επιλέγοντας το gaiasense app κατά την υποβολή της δήλωσής του για την ΕΑΕ στα ΚΥΔ που συνεργάζονται με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο παραγωγός:

 • Κάνει το πρώτο υποχρεωτικό βήμα για την ασφαλή ένταξή του στο Οικολογικό Πρόγραμμα 6, αποκτώντας μια εύχρηστη και αξιόπιστη ψηφιακή εφαρμογή για τη χρήση της οποίας λαμβάνει επιδότηση.
 • Διασφαλίζει και το δεύτερο υποχρεωτικό βήμα για την επιλεξιμότητά του στο Οικολογικό Πρόγραμμα 6, καθώς αποκτά τη δυνατότητα να καταρτίσει το απαιτούμενο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) εξειδικευμένος γεωργικός σύμβουλος. Και γι’αυτό επιδοτείται!
 • Διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθεί και να υλοποιήσει εύκολα και με επιτυχία στο χωράφι του τουλάχιστον μία (1) και έως δύο (2) πρακτικές/δράσεις για τις οποίες προβλέπεται σημαντική στήριξη.
 • Αποκτά πρόσβαση σε πρόσθετες χρήσιμες ψηφιακές υπηρεσίες για τις καλλιέργειές του, πέρα, δηλαδή, από όσες είναι αναγκαίες για την επιλεξιμότητα/επιδότησή του στο πλαίσιο του Οικολογικού Προγράμματος 6 (πρόγνωση καιρού, δορυφορικές εικόνες, υδατικούς δείκτες, καταλληλότητα ψεκασμού κ.ά.). Για όλες, έχει ανελλιπώς τεχνική υποστήριξη από μία έμπειρη ομάδα.
 • Έχει στα χέρια του μιια ψηφιακή εφαρμογή, η οποία του ανοίγει την πόρτα και για άλλα καθεστώτα/μέτρα της ΚΑΠ 2023-2027, όπως, για παράδειγμα, για τις γεωργικές συμβουλές, οι οποίες προβλέπουν πλέον τη χρήση τέτοιου είδους ψηφιακών εφαρμογών.

 

Έτσι, χάρη στο gaiasense app ο κάθε παραγωγός αποκτά:

 • Ημερολόγιο καλλιεργητικών εργασιών που τον βοηθά να καταχωρεί αναλυτικά όλες τις δουλειές στο χωράφι, για κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά, μέσα από το κινητό. Έτσι, έχει στη διάθεσή του άμεσα, ανά πάσα στιγμή, συγκεντρωμένες όλες τις εργασίες, ενώ αποκτά ολοκληρωμένη εικόνα για την καλλιέργειά του και παίρνει καλύτερες αποφάσεις για την παραγωγή του.
 • Καθημερινές πληροφορίες για την ανάπτυξη της κάθε καλλιέργειας. Έτσι, δεν χρειάζεται να πηγαίνει συνεχώς στο χωράφι, οπότε εξοικονομεί χρόνο και χρήμα.
 • Γρήγορο τσεκ απ στο χωράφι, από μακριά, για να βλέπει αν κάτι δεν πάει καλά και να παρεμβαίνει ανάλογα.
 • Ενημέρωση για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν οι ψεκασμοί και να ποτιστούν οι καλλιέργειες. Έτσι, αποφεύγεται η άσκοπη σπατάλη νερού και φυτοφαρμάκων.
 • Πενθήμερη πρόγνωση καιρού, συγκεκριμένα για την περιοχή που βρίσκεται το κάθε χωράφι, και προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα 48 ώρες πριν εμφανιστούν.

 

Και κερδίζει:

 • Ελαττώνει τη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού.
 • Αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τους κινδύνους που απειλούν τις καλλιέργειες.
 • Βελτιώνει την παραγωγή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Έτσι, τα αγροτικά προϊόντα του αποκτούν πρόσθετη αξία και γίνονται πιο ανταγωνιστικά.
 • «Πρασινίζει» την παραγωγή του και έτσι συμβαδίζει με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ.
 • Μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής.

 

Μάθετε περισσότερα για το Οικολογικό Πρόγραμμα 6, ΕΔΩ