Εταιρικά νέα ◦ 11—03—2022
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ομιλία του κ. Αναστάσιου Γαργαλάκου στην έκθεση ENOLIEXPO για το αποτύπωμα άνθρακα

Εταιρικά νέα ◦ 11—03—2022

Με επιτυχία και σημαντική συμμετοχή ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η διαδικτυακή παρέμβαση του κ. Αναστάσιου Γαργαλάκου, ιδρυτή της εταιρείας NEUROPUBLIC, σε εκδήλωση της Ένωσης Οργανώσεων Ελαιοπαραγωγών της Ιταλίας, (Italia Olivicola) με τίτλο «Περιβαλλοντικά σχέδια, βιωσιμότητα, αποτύπωμα άνθρακα, ευκαιρίες στην εφοδιαστική αλυσίδα του ελαιολάδου».

Ο κύριος Γαργαλάκος αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα και στο ρόλο της ευφυούς γεωργίας προκειμένου να βοηθήσει τους παραγωγούς να προσαρμοστούν στις παγκόσμιες διατροφικές ανάγκες αλλά και να αντιμετωπίσουν την περιβαλλοντική κρίση. Παράλληλα, παρουσίασε το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC, μια ελληνική καινοτομία που συνδυάζει τις τεχνολογίες πληροφορικής με την γεωπονική επιστήμη και αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής, η οποία έχει τη δυνατότητα να απαντήσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Έλληνας και ξένος παραγωγός.

Κατά βάση, όμως, ο κ. Γαργαλάκος μίλησε για το αποτύπωμα άνθρακα και την μετρήσιμη αποτύπωση των επιπτώσεων του στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, ανέλυσε τα προγράμματα που έχει αναλάβει και τα εργαλεία που έχει αναπτύξει ο Όμιλος NEUROPUBLIC με στόχο τον προσδιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για την μείωση του, ενώ επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στον τομέα του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς.

«Υλοποιούμε τρία μεγάλα επενδυτικά – ερευνητικά προγράμματα, με σημείο αναφοράς την ευφυή γεωργία, που αφορούν στα εξής: Σύστημα ευφυούς δακοκτονίας, σύστημα ιχνηλασιμότητας με την αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain, ισοτοπικός προσδιορισμός (σύστημα ταυτοποίησης) Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)», είπε ο κ. Γαργαλάκος, ενώ προσδιόρισε ότι «τα παραπάνω εργαλεία, θα αποτελέσουν όπλα για τον τομέα του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρακικού αποτυπώματος, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, μέσω της ορθής τήρησης της ιχνηλασιμότητας και της εφαρμογής των βέλτιστων πρακτικών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης για τον ελαιοπαραγωγικό κλάδο ENOLIEXPO 2022 στο Μπάρι της Ιταλίας.