Εταιρικά νέα ◦ 25—05—2017
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Συμμετοχή της NEUROPUBLIC στη διεθνή συνάντηση IVOA 2017 στη Σαγκάη

Εταιρικά νέα ◦ 25—05—2017

Στις 14-19 Μαΐου  διεξήχθη στη Σαγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, η ανοιξιάτικη συνάντηση της Διεθνούς Συμμαχίας Εικονικού Παρατηρητηρίου (IVOA) για το 2017.

 

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Κινεζικό Εικονικό Παρατηρητήριο και το Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Σαγκάης με χρηματοδότηση από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών   (CAS), Το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας (NSFC) και την Inspur Corporation.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ερευνητές από την Κίνα, τις Ηνωμένες πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη NEUROPUBLIC, μέλος της ομάδας της ESA για το project VO.

 

Η Διεθνής Συμμαχία Εικονικού Παρατηρητηρίου (IVOA) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002 με αποστολή να διευκολύνει τον διεθνή συντονισμό και τη συνεργασία που απαιτείται για την ανάπτυξη των εργαλείων, των συστημάτων και των οργανωτικών δομών που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η διεθνής αξιοποίηση των αστρονομικών αρχείων ως ολοκληρωμένο και διαλειτουργικό εικονικό παρατηρητήριο. Σήμερα το IVOA περιλαμβάνει 20 προγράμματα VO από την Αργεντινή, την Αρμενία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κίνα, την Ευρώπη, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ινδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, Τις Ηνωμένες Πολιτείες και έναν διακυβερνητικό οργανισμό (ESA).

 

Το Εικονικό Παρατηρητήριο (VO) στοχεύει στην παροχή ενός ερευνητικού περιβάλλοντος που θα ανοίξει νέες δυνατότητες επιστημονικής έρευνας με βάση την ανακάλυψη δεδομένων, την αποτελεσματική πρόσβαση σε δεδομένα και τη διαλειτουργικότητα. Το όραμα του οργανισμού είναι τα παγκόσμια αρχεία αστρονομίας που συνδέονται μέσω του VO για να σχηματίσουν έναν ψηφιακό ουρανό που μπορεί να αναζητηθεί, να απεικονιστεί και να αναλυθεί με νέους και καινοτόμους τρόπους. Τα προγράμματα VO σε όλο τον κόσμο που εργάζονται για το όραμα αυτό προσφέρουν ήδη δυνατότητες επιστήμης με νέα εργαλεία και υπηρεσίες.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:   http://ivoa2017shanghai.csp.escience.cn/