Κιάτο – Επιτραπέζιο σταφύλι

Σε συνεργασία με τον καινοτόμο Αγροτικό Συνεταιρισμό Πήγασος / 7 Grapes, αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας για την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας επιτραπέζιου σταφυλιού

Με λίγα λόγια

Πρόκειται για μια από τις πρώτες εφαρμογές των υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας του gaiasense και μάλιστα αφορά στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας επιτραπέζιου σταφυλιού.

Η μέχρι τώρα εφαρμογή των υπηρεσιών έχει αποφέρει σημαντικά οικονομικά και άλλα οφέλη στους παραγωγούς του Α.Σ. Πήγασος Αγροδιατροφή / 7 Grapes, οι οποίοι συχνά παρατηρούν µείωση στο συνολικό κόστος παραγωγής που κυμαίνεται μεταξύ 20% και 45% στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το gaiasense έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση αρδευτικού νερού μέσα από τη βελτιστοποίηση της άρδευσης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι παραγωγοί, καθώς το αρδευτικό νερό στην περιοχή χαρακτηρίζεται από περιορισμένη διαθεσιμότητα και υψηλό κόστος. Μέσα από την υπηρεσία ευφυούς άρδευσης έχει παρατηρηθεί μείωση της απώλειας νερού από το 30% στο 10% αλλά και βελτίωση της ποιότητας παραγωγής καθώς τα σωστά ποτίσματα επηρεάζουν τόσο την ποιότητα όσο και την διατηρησιμότητα του σταφυλιού.

Ταυτόχρονα έχει βελτιωθεί η φυτοπροστασία της καλλιέργειας, με τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών χάρη στην αποφυγή των περιττών και άκαιρων εφαρμογών, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους αλλά και της υπολειμματικότητας στον καρπό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος όγκος του παραγόμενου σταφυλιού προορίζεται για μεγάλους πελάτες του εξωτερικού, όπως αλυσίδες λιανικής στη Μ. Βρετανία, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ως προς τη σταθερά υψηλή ποιότητα του σταφυλιού και τα ελάχιστα επίπεδα υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων.